Які продукти корисні для суглобів

Більшість людей страждає від болю в суглобах і хребті. Вони лікуються роками з перемінним успіхом. Найчастіше після короткочасного поліпшення проблеми повертаються. Чому так відбувається, що традиційне лікування не настільки ефективно?

Багато століть тому Гіппократ писав: "Нехай їжа буде вашим ліками". Це мудра порада для тих, хто має проблеми з суглобами або прагне зберегти їхнє здоров'я. Численні дослідження показують, що деякі продукти корисні для суглобів і можуть допомогти полегшити болі в ураженій області, зменшити ранкову скутість, прискорити лікування патологічних станів, а також сприяють міцності і гнучкості.

У першу чергу необхідно включити в раціон продукти, які здатні зміцнити кісткову і хрящову тканину, нормалізувати або підвищити вміст хондроїтину у синовіальній рідині, стимулювати її достатньої кількості, а також боротися із запальними процесами при дегенеративно-суглобових захворюваннях.

Молочні продукти - будівельний матеріал для кісткової тканини

Молочні продукти - це багате джерело повноцінного білка, який є будівельним матеріалом для суглобового хряща і кальцію, який в дуеті з фосфором утворює структуру кістки. У щоденному раціоні обов'язково повинні бути присутніми сири, сир, кефір і молоко.

корисні продукти для суглобів фото

Ненасичені жирні кислоти

Численні наукові дослідження довели, що корисні жирні кислоти є важливим компонентом харчування, необхідним для здорового функціонування опорно-рухового апарату. Вони мають протизапальну дію, запобігають дегенеративним змінам хрящової і кісткової тканини, покращують рухливість суглобів, зменшують запальні процеси і що більш важливо - протидіють їм, зменшуючи кількість ензимів, які руйнують хрящ.

Тому страви з високим вмістом ненасичених жирних кислот обов'язково повинні бути включені в раціон здорового харчування, особливо для людей з такими хворобами як артрит і артроз. Корисні жири містяться в оливковій і лляній олії, авокадо, насінні гарбуза і льону, горіхах, олії криля і у всіх жирних сортах риби.

корисні для суглобів продукти фото 2

Фрукти

Фрукти також відносяться до продуктів, що  корисні для суглобів, так як вони зменшують втрату кальцію з кісткової тканини і містять велику кількість антиоксидантів, які перешкоджають розвитку дегенеративних процесів і уповільнюють старіння хрящів.

Цитрусові, ківі, полуниця, смородина та інші ягоди багаті вітаміном C, який бере участь у синтезі колагену - головному будівельному матеріалі, необхідному для утворення хрящової тканини. Але найкориснішим фруктом є вишня, яка має потужну протизапальну дію. Для ефекту необхідно щодня з'їдати декілька жмень ягід чи випивати 1 склянку соку.

Зелені овочі та зелень

Шпинат, капуста, кінза, зелень буряка і петрушка є прекрасним доповненням до здорового раціону, так  як володіють протизапальною дією.

Спеції

Існує тільки кілька відомих фахівцям спецій, які можуть бути дуже корисні в терапії хворих суглобів в якості знеболюючого, протизапального і стимулюючого впливу для відновлення уражених тканин. До них відносяться: кориця, чорний перець, карі, часник. Але лідером є куркума, імбир і каєнський перець (капсаїцин), особливо в поєднанні цинком, а краще в комплексі з необхідними мінералами.

Вітаміни та мінерали

Ось короткий список вітамінів і мікроелементів, які ви повинні отримувати на додаток до кальцію:

  • магній: шпинат, зелень буряка, томати, банани, картопля, зелень і родзинки;
  • калій: томати, родзинки, печена картопля, шпинат, апельсини або апельсиновий сік, банани і чорнослив;
  • вітамін C: червоний перець, зелений перець, ківі, грейпфрути, броколі, полуниця, брюссельська капуста і ананаси;
  • вітамін K: петрушка, кінза, капуста, шпинат, ріпа і брюссельська капуста.

 



Читайте також: