Дієта (стіл) номер 6 при подагрі. Меню

Подагра - захворювання, яке характеризується порушенням обміну сечової кислоти, що призводить до відкладення її солей в різних тканинах організму.

Сечова кислота є кінцевим продуктом розпаду білків, тому її виникнення часто пов'язують з підвищеним споживанням білкових продуктів.

Подагру можна вважати віковим захворюванням, так як вона виникає переважно у людей старше 40-50 років.

Чоловіки страждають від даної хвороби значно частіше за жінок.

У молодому віці вона проявляється вкрай рідко, в основному, внаслідок вроджених порушень обміну речовин.

Існує безліч факторів ризику, здатних спровокувати виникнення, а також ускладнити перебіг даного захворювання:

  • Надмірне надходження в організмі сполук, що призводять до утворення сечової кислоти  - зловживання червоним м'ясом, рибою, алкоголем, кавою, чаєм, жирною їжею;
  • Порушення виведення з організму кислоти при нирковій недостатності;
  • Вживання деяких фармакологічних препаратів (наприклад, глюкокортикоїдів);
  • Наявність супутнього захворювання, пов'язаного з порушенням обміну речовин (наприклад, сечокам'яної хвороби).

Розвитку подагри можуть сприяти спадкова схильність, алергічний стан (схильність до алергій), малорухливий спосіб життя, артеріальна гіпертонія та ін.

Зазвичай подагра проявляється гострими нападами подагричного артриту, так як солі кислоти відкладаються переважно в суглобах. Такі напади характеризуються різкими болями, набряком і почервонінням шкіри в області ураженого суглоба, лихоманкою.

З часом гострі напади змінюються хронічним розвитком захворювання, під час якого суглоби деформуються і руйнуються. Відкладення натрію в інших тканинах призводить до мігрені, невритів, кон'юнктивітів, порушень травлення, і нарешті, до ниркової недостатності.

Сечокам'яна хвороба (уролітіаз) - захворювання, що характеризується утворенням каменів в органах сечовидільної системи. Найчастіше камені утворюються в нирках, проте не виключено їх утворення у сечоводах або в сечовому міхурі. Виникнення даного захворювання пов'язане з порушенням обміну певних речовин, і, як наслідок, їх накопиченням в організмі.

Дієта №6

Хімічний склад каменів вкрай важливий для складання ефективного курсу лікування і для профілактики рецидивів даної хвороби. При наявності уратів рекомендується обмежити споживання їжі, багатої білком, так як процес розпаду білка тісно пов'язаний з утворенням сечової кислоти. При утворенні оксалатних каменів з раціону виключаються продукти, багаті щавлевої кислотою: щавель, шпинат, шоколад, какао.

Дієта №6 складена на основі докладних знань етіології та розвитку подагри і сечокам'яної хвороби. Вона призначена не тільки для пом'якшення симптоматики, але також для профілактики нападів і запобігання рецидивам даних захворювань.

З якою метою призначається дієта?

Дієта №6 є важливою складовою комплексного лікування подагри і сечокам'яної хвороби і характеризується такими принципами:

  • Зменшення утворення сечової кислоти, виведення її з організму і нормалізація білкового обміну - обмеження споживання їжі, що приводить до підвищеного утворення кислоти, сприяє зниженню її рівня в крові і зменшує ризик відкладення її солей в м'яких тканинах, а також утворення каменів у нирках;
  • Збільшення споживання таких продуктів як: молоко, овочі і деякі фрукти, що володіють лужним ефектом, який призводить до зниження агресивного впливу кислих солей на органи і тканини, а в поєднанні зі збільшеним споживанням вільної рідини (при відсутності протипоказань) сприяє швидкому виведенню цих солей з організму;
  • Повноцінне забезпечення організму поживними речовинами, вітамінами і мікроелементами - при дотриманні дієти важливо не забувати про будівельні та енергетичні потреби організму, тому будь-яка дієта повинна повною мірою забезпечувати організм білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мікроелементами. Вони необхідні для нормальної роботи всіх органів і систем, відновлення пошкоджених тканин, зміцнення імунітету і забезпечення організму достатньою кількістю енергії.

Дієта в цифрах

Білки 70-80 г
Жири 80-90 г
Вуглеводи 400-450 г
Рідина 2 л і більше
Сіль 8-10 г
Калорійність 2700-2800 ккал

Режим

Їжа приймається невеликими порціями 4-5 разів на добу. Прийоми їжі повинні бути розподілені рівномірно протягом дня. Найбільш об'ємні й калорійні порції рекомендується вживати в першій половині дня. Останній прийом їжі повинен здійснюватися за 2-3 години до сну. Переїдання протипоказано.

При дотриманні дієти №6 велику роль відіграє рясне пиття, тому при відсутності протипоказань (серцева недостатність, гіпертонічна хвороба та ін.) протягом дня необхідно випивати 2 і більше літрів рідини. Рекомендуються лужні мінеральні води (рН яких вище 7), багаті гідрокарбонатами, які п'ють маленькими ковтками, трохи підігрітої або кімнатної температури. Кількість вживаної на добу лужної води залежить від кислотності середовища організму.

Позитивно позначається на роботі організму призначення 1 розвантажувального дня в тиждень, протягом якого виключається вживання будь-якої білкової їжі і збільшується кількість спожитої рідини. Безумовно, позитивний вплив роблять помірні фізичні навантаження.

Рекомендоване меню

Декілька варіантів, на вибір.

Перший сніданок:

Яйця некруті з овочевим салатом;
Вівсяна каша на молоці;
Яблучно-морквяний пудинг;
Картопляне пюре зі свіжими овочами;
Сир з фруктами і медом.
Рідина: чай з лимоном, фруктовий сік.

Другий сніданок:

Виноградний сік;
Молочний кисіль;
Чай з печивом;
Відвар шипшини;
Ягідний морс.

Обід, перша страва:

Овочевий суп;
Вегетаріанський борщ;
Овочевий відвар з рисом;
Борщ;
Молочний суп з вермішеллю.

Друга страва:

Овочеве рагу;
Гречана каша з дерунами;
Пюре із зеленого горошку з картопляними котлетами;
Рисова каша на молоці з фруктами;
Овочева запіканка під сиром.

Десерт:

Мармелад;
Фруктове желе;
Ягідний мус;
Молочний кисіль;
Пастила.

Полудень:

Свіже яблуко;
Морквяний сік;
Чай з печивом;
Кефір;
Відвар шипшини.

Вечеря:

Голубці з овочами і сиром;
Рисова каша на молоці;
Запечені сирники;
Відварна локшина з овочевою ікрою;
Вінегрет.
Рідина: фруктовий сік, неміцний чай з лимоном.

Перед сном: відвар шипшини, відвар пшеничних висівок, чай з молоком.



Читайте також: