Правильне харчування при остеохондрозі, меню дієти

Давно не секрет, що наше здоров'я залежить від збалансованого харчування. Саме здорова їжа і баланс поживних речовин гарантують правильне функціонування організму, сприяють оптимальній роботі його життєво важливих функцій, допомагають протистояти стресу і є профілактикою багатьох хвороб, в тому числі і дегенеративних захворювань кісткової і хрящової тканини.

Шкідливі харчові звички в поєднанні з низькою фізичною активністю здатні привести до дефіциту елементів, що негативно відбивається на стані опорно-рухового апарату. Цей стан вкрай небезпечний, так як в хребті, позбавленому живильних речовин погіршуються обмінні процеси, що призводять до повільних дистрофічних змін в міжхребцевої тканини.

дієта при остеоходрозі

Тому правильне харчування при остеохондрозі є важливим терапевтичним фактором і однією з умов ефективного лікування хвороби. Дієта не повинна бути короткостроковою, вона передбачає постійне застосування здорового раціону, що дозволяє сповільнити прогресування хвороби, а також запобігти ризикам, які пов'язані з розвитком дегенеративних процесів.

 

Принципи здорового харчування при остеохондрозі

Дистрофічні зміни в хрящовій тканині в першу чергу пов'язані з її дегідратацією, так як хрящ має здатність накопичувати і утримувати воду, що сприяє його еластичності і гнучкості. Тому особливо важливим є питний режим, якій дозволяє уникнути зневоднення. З цієї ж причини в раціоні обмежують сечогінні напої або доповнюють їх додатковою склянкою води. Необхідно випивати як мінімум 5-6 склянок негазованої чистої води у день.

Продукти, які необхідно виключити або обмежити

Харчування при остеохондрозі шийного відділу хребта, поперекового і грудного нічим відрізняється, а загальна дієта пов'язана з рядом обмежень певної групи продуктів. Це в першу чергу копченості, соління, приправи, напівфабрикати і жирне м'ясо. Вони не мають прямого впливу на стан хребта, але негативно впливають на нормалізацію біохімічного метаболізму.

Ласунам необхідно встановити норму споживання солодкого не більше 50-70 грам в день і тільки до 12 дня. Молочний шоколад краще замінити гірким, солодощі підсушеним бісквітом, галетами, зефіром. Важливо виключити з раціону солодку газовану  воду, фастфуд, здобу. Обмежити виноград і щавель. Що стосується способу приготування їжі, то рекомендується гриль, запікання, тушкування або відварювання.

Корисні продукти

Дієта при  остеохондрозі передбачає велику кількість овочів, переважно капусти, селери, листової зелені, солодкого перцю, гарбуза, баклажанів, кабачків, моркви і буряка. Фрукти при надмірній вазі споживайте в першу половину дня. Після обіду повним людям дозволяється яблуко, ягоди, цитрусові та ківі.

Джерелом білка в дієті є біле пісне м'ясо (курка, кролик, індичка). Яйця обмежуємо до 3 штук на тиждень. Корисний легкозасвоюваний білок міститься в нежирних молочно-кислих продуктах, але тверді сири краще замінити бринзой, сулугуні, моцареллой, або споживати їх не кожен день.

Особливо рекомендується включати в харчування при остеохондрозі жирні сорти риби, які відносяться до продуктів корисних для суглобів, так як вони багаті на вітамін Д і ненасичені жирні кислоти. На додаток до меню включіть горіхи, насіння, рослинну олію, краще лляну і оливкову нерафіновану, які добре впливають на стан суглобів.

Так як дієта повинна бути збалансованою, то щодня на столі мають бути присутні складні вуглеводи. Їх основними джерелами є круп'яні каші, хліб з цільного зерна, макарони з твердих сортів пшениці, висівки. Дозволені також сухофрукти в невеликій кількості.

Дуже важливо, щоб організм отримував достатню кількість речовин хондропротекторів, що сприяють відновленню та здоров'ю хрящової тканини. Ці речовини у великій кількості присутні в желатині. Заливні страви і желе стануть відмінним доповненням до терапії даного захворювання. При надлишковій масі тіла дуже важливо позбутися від зайвої ваги, яка в значній мірі збільшує навантаження на хребетний стовп та прискорює розвиток патології. В цьому випадку калорійність раціону слід скоротити.

Читайте також про користь желатину для суглобів.

Зразкове меню харчування при остеохондрозі

дієта

Понеділок

Сніданок: сир зі сметаною, горіхами і ложечкою меду, узвар.

Перекус: будь-який фрукт або сезонні ягоди.

Обід: гречана каша, відварена куряча грудка або курячі котлетки на пару, салат, заправлений рослинний маслом і соком лимона, шматочок хліба. Відвар шипшини.

Полуденок: запечений гарбуз з медом (якщо не сезон, то запечені яблука).

Вечеря: риба з бурим рисом, морквяно-капустяний салат із зеленню, заправлений йогуртом або маслом. На ніч корисно випити склянку кисломолочного напою (кефір, айран або йогурт).

Вівторок

Сніданок: яйце з тостом, вівсянка, зелений чай.

Перекус: жменя сухофруктів, банан.

Обід: овочевий суп або борщ зі шматочком хліба, порція м'яса гриль з тушкованими або вареними овочами, узвар.

Полуденок: 3 моцарели з помідорами і зеленню.

Вечеря: квасоля в натуральному томатному соусі з однією картоплиною. На ніч склянка молока.

Середа

Сніданок: макарони в томатному соусі, чай.

Перекус: яблуко.

Обід: коричневий рис з рибою, хліб, салат з будь-яких сезонних овочів, заправлених олією, узвар.

Полуденок: склянка йогурту.

Вечеря: вінегрет з м'ясом, відвар шипшини. На ніч чай з м'ятою.

мясо

Четвер

Ранковий прийом їжі: молочна гречана або пшоняна каша.

Перекус: 30 г горіхів, фрукт.

Обід: запечена риба з овочами у фользі, рис, тост з джемом до чаю.

Полудень: запечений з медом і корицею гарбуз або яблука.

Вечеря: сирна не надто солодка запіканка, кефір. На ніч відвар шипшини.

П'ятниця

Сніданок: омлет з грибами, сиром і томатами, тост, зелений чай.

Перекус: фрукти.

Обід: картопляний салат зі сметаною і зеленню, запечена риба, огірки, узвар.

Полуденок: відварений буряк з чорносливом, заправлений рослинним маслом або сметаною.

Вечеря: квасоля в томатному соусі, шматочок хліба. Перед сном чай з м'ятою.

Порції повинні бути не більше ваших складених човником долонь.

Існує також місячна лікувальна рисова дієта при остеохондрозі, яка сприяє зниженню ваги, очищає організм від солей і шлаків, покращує метаболізм і лімфодренаж. Даний ефект відбувається за рахунок унікальних властивостей рисових зернят, які є чудовим природним абсорбентом.

Для її приготування вам знадобиться 6 півлітрових пронумерованих чистих банок. В кожну засипають 2 ст. л. рису. Крупу заливають водою і накривають тканиною або марлею. Щоранку беруть рис з банки по черзі кожен день і відварюють протягом 5 хвилин, після чого 4 години не їдять і не п'ють. Воду міняти в банках потрібно щодня. Дієта протипоказана людям із захворюваннями нирок.

Остеохондроз дуже чутливий до інтоксикації організму. Токсини провокують посилення болю і запалення. Навіть в період ремісії алкоголь і паління можуть активувати загострення хвороби, тому загальна терапія повинна виключити всі шкідливі звички або хоча б значно скоротити споживання алкоголю і звести до мінімуму сигарети.

Сохранить