6 правил правильного харчування при артрозі

Досить велика кількість людей старше 60 років страждають від артрозу.

У групі ризику знаходяться також ті молоді люди, які перенесли інфекційні хвороби або травму, надмірні навантаження на суглоби або мають надлишкову вагу. Часто перші симптоми вони відчувають вже після 30 років.

Незалежно від причини хвороба виникає внаслідок порушення обмінних процесів у хрящовій тканині, що призводить до її виснаження і руйнування.

На жаль, не можна повністю вилікувати дане захворювання, але завдяки деяким препаратам і лікувальному харчуванню при артрозі, можна уповільнити і навіть зупинити розвиток хвороби на ранніх стадіях, поліпшивши тим самим якість свого життя.

Необхідний раціон харчування

Деякі харчові продукти сприяють зменшенню запалення, допомагають зменшити біль і набряк суглобів. Обмеження страв з високим вмістом насичених жирів і цукру, включення в щоденне меню різноманітних свіжих продуктів з високим вмістом антиоксидантів, клітковини, вітамінів, мікроелементів і здорових жирів формує основу збалансованої протизапальної дієти при артрозі і допомагає зниженню надмірної маси тіла.

Харчування при артрозі фото

1. У кожному вживанні їжі повинні бути присутніми Омега-3 ненасичені жирні кислоти, головними джерелами яких є лляна  і оливкова олія холодного віджиму (тепло руйнує корисні властивості), волоські горіхи, жирні сорти риби і риб'ячий жир, який діє як бальзам на уражені суглоби , підтримуючи їх гнучкість і еластичність.

Пару ложок оливкової олії в день знизить больові відчуття при загостренні захворювання і зменшить появу нових загострень. Як приклад можна взяти середземноморську дієту, яка багата також на мононенасичені корисні жири.

2. Завдяки великій кількості антиоксидантів фрукти і овочі можуть виступати в якості протизапальних продуктів, що перешкоджають зносу хрящів і суглобів. Особливо корисно включати в своє щоденне меню: гриби гливи, цибулю, часник, печену картоплю, банани, вишні або вишневий сік, апельсини, гранат.

Згідно з дослідженнями, опублікованими в "Європейський журнал харчування" в травні 2013 року, фахівці рекомендують вживати в їжу, принаймні, чотири-п'ять порцій овочів і три-чотири порції фруктів кожен день, причому різного кольору. Це допомагає зменшити набряк і запалення в ураженій області. Особливо корисні овочі і фрукти, що містять вітамін Е, наприклад, шпинат, броколі, манго, ківі, оливи, авокадо.

Харчування при артрозі  фото 2

3. Віддавайте перевагу складним вуглеводам. До них відносяться крупи (вівсянка, ячна крупа, гречка, перловка, пшоно), макаронні вироби з твердих сортів пшениці, боби (квасоля, горох, сочевиця), а також хліб з борошна грубого помелу.

4. Протизапальні та знеболювальні властивості певних спецій допомагають підсилити дію продуктів, що входять в раціон харчування при артрозі. Вони включають в себе корицю, куркуму, імбир, карі, гвоздику і часник.

5. З напоїв корисний кефір, який містить гліцин - амінокислоту, здатну запобігти розвитку дегенеративних процесів, зелений чай, відомий своїми протизапальними властивостями, свіжі соки.

6. Білки беруть активну участь в процесі відновлення хрящової тканини. Їх достатня кількість міститься не тільки в яйцях і рибі, але і в знежирених кисломолочних і молочних продуктах, які є також відмінним джерелом кальцію, що зміцнює кісткову тканину.

Вживання пісного м'яса птиці обмежують до одного або двох разів на тиждень.

Завдяки такій збалансованій дієті істотно поліпшується стан зношених тканин суглобів і загальне здоров'я організму, стабілізується обмін речовин.

Необхідно виключити

Викресліть з раціону фаст-фуд, маринади, здобу, копченості, майонез, рафіновану олію, сало, червоне м'ясо і ковбаси, так як вони містять шкідливі для здоров'я транс-жири. Тільки жорстке дотримання умов дозволить зробити харчування при артрозі найбільш ефективним.



Читайте також: